Terug naar het overzicht

Insights BAM Bouw en Techniek

De bouw maakt bizarre tijden door. Jaren-lang achtereen werd de bedrijfstak geteisterd door een economisch crisis die zijn weerga niet kende. Maar de dip was nog niet voorbij of er tekende zich zo’n explosieve groei af, dat de sector vanuit de recessie linea recta een personeelscrisis inwandelde. En dat is precies de fase waarin de bouw zich momenteel bevindt.

Instroom, instroom, instroom. Het is het ‘motto’ van de bouwsector op dit moment. Door de crisis hebben de opleidingen de afgelopen jaren nauwelijks leerlingen aangenomen. Jongeren op hun beurt kozen niet voor de bouw vanwege het – op dat moment – uiterst onzekere perspectief. De komende jaren komt de bouw 55.000 mensen tekort, becijferde het EIB afgelopen december.

Noodklok na noodklok wordt geluid. Zo spreekt Bernard Wientjes van de Tasforce Bouwagenda in deze uitgave van de noodzaak van “disruptieve innovaties” en een productiviteitsstijging van 30 procent. Grote bouwers, zoals BAM Bouw en Techniek, lopen voorop in de digitalisering van de engineering. Op de bouwplaats wordt steeds minder ‘gebouwd’ en meer ‘geassembleerd’, een even onvermijdelijk als logisch gevolg van het beeld dat zich overal ontvouwt.

Deze ontwikkelingen zijn aanleiding voor het redactieteam van Insights deze branche uitgebreid te belichten. Het resultaat leest u nu. Een informatieve uitgave, die inzicht geeft in een snel veranderende markt.

Bekijk hier het document

Gerelateerde berichten

Hugo van den Berg

Motor GP race 125 cc:Hugo van den Berg snelt naar zijn eerste WK-punt. Hij is na Loek Bodelier in 1996 de eerste Nederlander die in de punten rijdt.

Hugo van den Berg maakt komend weekend zijn opwachting in de nationale Supersport 300 wedstrijd in het bijprogramma van de 87e Dutch TT. Samen met maatje Joey Litjens komt Van den Berg aan de start op een Yamaha R3. De voormalig Grand Prix coureur kijkt uit naar dit eenmalige optreden en is benieuwd of ze nog een beetje mee kunnen komen met de rest van het veld.

De echt actieve racecarrière van de inmiddels 27-jarige Hulshorster is inmiddels al een flink aantal jaren voorbij. In 2008 reed Hugo van de Berg nog 125cc Grand Prix’s in het team van Arie Molenaar. Er volgden gedurende de seizoenen 2009 en 2010 nog wat races in de Supersport 600 klasse maar daarna werd de helm min of meer aan de wilgen gehangen.

Dat min of meer geeft aan dat Van den Berg nooit helemaal afscheid genomen heeft van de sport want de afgelopen jaren zagen we zijn naam enkele keren verschijnen op deelnemerslijsten van de Supermono klasse en verder treedt hij nog regelmatig op als instructeur tijdens circuitdagen van de Raceacademy.

Hoogtepunt uit de Grand Prix carrière van Van den Berg was uiteraard het gescoorde WK-puntje tijdens de 125cc race van de Dutch TT in 2008. Na een rode vlag volgde een nieuwe race over vijf ronden waarbij de Nederlander in de laatste ronde als 16e uit de Ramshoek kwam. Voor de GT-bocht werd de Zwitser, en huidig Moto 2 rijder, Dominique Aegerter uitgeremd waarna Van den Berg als 15e de finishvlag passeerde. Het was op dat moment 12 jaar geleden dat er nog een Nederlander (Loek Bodelier) punten had weten te scoren in de lichtste GP klasse.

foto
Hugo van den Berg (56( en Joey Litjens (37) | foto© Hugo van den Berg

Lees verder