Tips bij solliciteren

Heb jij jouw droombaan nog niet gevonden of ben je toe aan een nieuwe stap in je carrière? DeGraaf helpt jou graag bij het realiseren hiervan.

Door middel van een sollicitatiebrief maak je direct duidelijk wat jouw motivatie is om te solliciteren. Of het nou een gerichte sollicitatie op een vacature is of een open sollicitatie, jouw sollicitatiebrief is vaak onze eerste kennismaking met jou. Je geeft met deze brief een soort visitekaartje af. Het is dus belangrijk om op te vallen. DeGraaf wil jou een aantal tips geven zodat jij echt op kan vallen.

Tips:

  •  Houd het simpel: blijf bij de basis en omschrijf niet te veel details;
  •  Doe je huiswerk: weet waar je op solliciteert, stel geen vragen die in de vacature worden beantwoord;
  •  Maak het persoonlijk: blijf jezelf maar pas je wel aan aan de lezer;
  •  Enthousiasme: blijf positief en laat passie in het vak en interesse in de vacature blijken;
  •  Call to action: stel een vraag over de vacature of vraag om terug te bellen of mailen. Dit zorgt ervoor dat de lezer reageert.

Hoe schrijf je een goede sollicitatiebrief?

Begin met een openingszin: 
De eerste zin wordt vaak als moeilijk ervaren. Het is belangrijk om te beginnen met een korte, pakkende en originele opening. Voorbeelden: Stel een vraag, refereer naar iemand, refereer naar de vacature, begin met een prikkelende vraag of omschrijf wat je dacht toen je de vacature zag.
De kern van de brief: 
Hier komen relevante ervaringen en jouw persoonlijke motivatie aan bod. Let er op dat genoemde ervaringen, opleidingen en jouw motivatie gericht zijn op de vacature waar je op solliciteert. Vertel wat de lezer waarschijnlijk wil horen, maar blijf eerlijk en dicht bij jezelf. Vertel over ervaringen en jouw persoonlijke sterktes. Geef indien mogelijk één relevante ervaring aan waar je kort omschrijft wat jouw functie was en wat je hier gedaan hebt.
De afsluiting: 
Uiteraard kun je in een sollicitatiebrief niet alles kwijt wat je wil vertellen. Sluit daarom af met een korte zin als: “graag licht ik mijn cv toe in een persoonlijk gesprek”. Maak de afsluiting niet te lang.

Ben jij klaar om te solliciteren?

Wat staat er in een goed CV?

1Begin met personalia:

Zet hier jouw naam, adres, telefoonnummer, e-mailadres, geboortedatum, rijbewijs en per wanneer je beschikbaar bent.

2Benoem vervolgens opleidingen:

Benoem gevolgde  opleidingen (vanaf de middelbare school), met daarbij eventueel vakkenpakketten en specialisaties. Begin met het meest recente jaar.

3Benoem werkervaringen:

Begin hier ook weer met de meest recente werkervaring. Benoem niet alleen de functie maar omschrijf ook even kort wat je taken en eventuele verantwoordelijkheden waren.

4Benoem relevante cursussen met behaalde certificaten:

Wanneer je cursussen hebt gevolgd die relevant zijn of bepaalde certificaten hebt behaald, benoem deze dan hier.

5Benoem eigenschappen en vaardigheden:

Benoem hier alles wat niet direct betrekking heeft op werkervaringen of opleidingen maar wat wel het vermelden waard is. Maak dit persoonlijk.

6Benoem hobby’s:

Hobby’s zijn een graadmeter van jouw persoonlijkheid. Maak dit dus ook persoonlijk.

Ben jij benieuwd wat DeGraaf voor jou kan betekenen? Neem dan contact met ons op of vul ons contactformulier in. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met jou op. Of bekijk onze vacatures.

Direct contact met DeGraaf?
  Persoonlijke begeleiding
  Vacature op maat
  28 jaar ervaring
  341 vacatures